Wat betekent het Dellorto INC logo?

Wat betekent het Dellorto INC logo?
Wat betekent het Dellorto INC logo?

Wat betekent nou eigenlijk het INC logo dat wij vaak noemen in onze teksten als het gaat om originele Dellorto Onderdelen?

Eigenlijk is het heel simpel: De letters staan voor "Industria Nazionale Carburatori" of in goed Nederlands de "Nationale Carburateur Industrie".

Misschien wel een beetje pretentieus want toen de firma Dellorto, die overigens nog steeds in handen is van de familie Dell'Orto, dat simpele INC logo als handelsmerk liet registreren in 1973, waren ze in een ware titanenstrijd verwikkeld met aartsvijand Weber...

Misschien dacht men wel "alle beetjes helpen en als we ons zelf nou al tot nationaal erfgoed verklaren, kan geen rechtgeaarde Italiaans auto- of motorfabrikant ons product meer weigeren!".

Wat de achterliggende gedachte ook precies was, de letters INC gevat in het simpele, uit 4 streepjes bestaande, "ruitje" komt razend vaak voor bij Dellorto.

Een mooi voorbeeld van het gebruik van het INC logo zien we op de fraaie geëmailleerde bord uit de jaren 60:

Een mooi voorbeeld van het gebruik van het INC logo zien we op de fraaie emaille bord uit de jaren 60:
Een ander fraai voorbeeld is deze "vintage" sticker waarbij men een beetje terug is gegaan naar de jaren 50, de hoogtij dagen van La Dolce Vita in Italië en waarbij scooters met honderdduizenden tegelijk uitgerust waren met Dellorto carburateurtjes.
Een ander fraai voorbeeld is deze "vintage" sticker waarbij men een beetje terug is gegaan naar de jaren 50, de hoogtij dagen van La Dolce Vita in Italië toen scooters met honderdduizenden tegelijk uitgerust werden met Dellorto carburateurtjes.

Nog steeds komt het logo voor op de labels die gebruikt worden voor de fabrieks originele revisie setjes:

Nog steeds komt het logo voor op de labels die gebruikt worden voor de fabrieks originele revisie setjes:
Maar het allerbekendst is het INC logo toch wel door het gebruik om aan te geven dat het om een origineel, door Dellorto gefabriceerd onderdeel gaat:

Maar het allerbekendst is het INC logo toch wel door het gebruik om aan te geven dat het om een origineel, door Dellorto gefabriceerd onderdeel gaat zoals te zien op deze vlotternaald

Dellorto heeft de gewoonte ontwikkeld om "gekalibreerde onderdelen" zoals vlotternaalden, sproeiers, sproeiernaalden, naaldsproeiers enzovoorts te voorzien van het ingeslagen INC logo.

Gekalibreerde onderdelen zijn in de fabriek van een bepaalde "maat" voorzien. Hiermee worden niet de fysieke afmetingen bedoeld maar, als voorbeeld bij een sproeier, de maat van de benzine-opening. Één en dezelfde sproeier kan zo wel in 20 verschillende "maten" geleverd worden zonder dat de fysieke afmetingen anders zijn.
Op deze manier kunt u uw carburateur(s) voorzien van een breed spectrum aan sproeiermaten en is deze dus bijna altijd af te stemmen op de behoefte van uw motor.

Deze kalibratie is van het grootste belang want als u bepaald heeft dat uw carburateur een hoofdsproeier nodig heeft van maat 140, dan moet u er blind op kunnen varen dat die opening ook daadwerkelijk "140" is... en niet ongeveer 138 of 143...

Precisie is hierbij van het grootste belang want het gaat vaak slechts om tienden, of zelf slechts honderdsten, van een millimeter en dit is waar de gevestigde fabrikanten, zoals Dellorto, zich onderscheiden van aftermarket leveranciers.

Dus: is een sproeier, of een ander gekalibreerd onderdeel, voorzien van het INC logo, dan kunt u er eigenlijk altijd van uitgaat dat het om een origineel Dellorto onderdeel gaat van de hoogste kwaliteit.
Aftermarket leveranciers mogen dit logo uiteraard niet voeren.

Gaat het om een gebruikt onderdeel, zeker een gekalibreerd onderdeel, en bent u onzeker over de herkomst, dan kunt u ze altijd nameten met bv sproeierkalibers.

Uiteraard hangt er aan deze kwaliteit een prijskaartje en we begrijpen best dat er ook een markt is voor minder precieze onderdelen die tegen een lagere prijs verkocht worden maar wij hebben voor de kwaliteit van Dellorto gekozen dus leveren wij, waar mogelijk, uitsluitend originele Dellorto onderdelen, dus mét het INC logo..

Nu is de realiteit zo dat ook Dellorto niet meer alle onderdelen voor hun oude carburateurs levert en op een gegeven moment zijn de oude voorraden natuurlijk op.
Dan is de tijd gekomen dat er, bij voldoende vraag, gezocht wordt naar fabrikanten in Europa die in staat zijn om die zelfde hoge kwaliteit te leveren als dat Dellorto zelf deed.
We proberen dit zo veel mogelijk aan te geven in de artikel beschrijvingen.

We hopen u zo een kijkje gegeven te hebben in de wereld van Dellorto!

!